βασικά χαρακτηριστικά κρασιού

Ποιά 3 Χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητάτε σε κάθε ποτήρι κρασί?


Ο κόσμος της οινολογίας είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός αλλά και περίπλοκος, με αποτέλεσμα ο μέσος λάτρης του κρασιού συχνά να μην μπορεί να κατανοήσει πλήρως τις διάφορες ταξινομήσεις που υπάρχουν.


Αυτό το άρθρο θα γίνει ο απόλυτος οδηγός, ώστε την επόμενη φορά που θα γευτείτε ένα ποτήρι κρασί να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά του και να μπορέσετε να αξιολογήσετε την γεύση του.

Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζετε…

#1 Η Ξηρότητα & η Γλυκύτητα

Το επίπεδο Ξηρότητας του κάθε κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γλυκήτητα που βγάζει η κάθε γουλιά του.

Από τεχνική άποψη, μπορείτε να αναγνωρίσετε έα γλυκό κρασί πριν καν το γευτείτε, αφού τα συγκεκριμένα κρασιά είναι πιο κολλώδη από άλλες κατηγορίες και έτσι, η ροή τους στο ποτήρι γίνεται πιο αργή.
Από γευστική άποψη, όπως είναι γνωστό, η αντίληψη του ανθρώπου για την γλυκύτητα των υφών προέρχεται από την άκρη της γλώσσας μας.

Επομένως, το πρώτο πράγμα που θα αναγνωρίσετε σε ένα κρασί είναι ακριβώς αυτό: Είναι όσο γλυκό το θέλετε?

Οι γλυκές ποικιλίες κρασιού δημιουργούν στην άκρη της γλώσσας μας μία ελαφρά αίσθηση μυρμηγκιάσματος καθώς και μία ήπια, λιπαρή υφή στη μέση της γλώσσας που διαρκεί.
Επομένως, ο βαθμός στον οποίο παρουσιάζονται οι παραπάνω δείκτες αποτελούν ενδείξεις για το πόσο γλυκό ή μη είναι το κρασί σας.

#2 Η Οξύτητα

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των κρασιών είναι η οξύτητά τους.

Στα πιο διαδεδομένα λάθη των φίλων του κρασιού είναι η σύγχυση της οξύτητας με την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να διευκρινήσουμε πως η μεγαλύτερη οξύτητα δεν σημαίνει και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Συνήθως, οίνοι που παράγονται σε ψυχρά κλίματα διαθέτουν μεγαλύτερη οξύτητα ενώ πιο πλούσια γευστικά κρασιά διαθέτουν μικρότερη οξύτητα.

Από γευστική άποψη, μπορείτε να αντιληφθείτε την οξύτητα του κρασιού σας από την αίσθηση που σας αφήνει στο στόμα.
Οίνοι με μεγαλύτερη οξύτητα αφήνουν μία αίσθηση ελαφρού μυρμηγκιάσματος στη γλώσσα, που εντοπίζεται στο μπορστινό μέρος καθώς και πλευρικά.
Επίσης, αν φέρεται σε επαφή τη γλώσσα σας με τον ουρανίσκο σας, θα αντιληφθείτε μία τραχία αίσθηση, ως αποτέλεσμα της οξύτητας.

#3 Οι Ταννίνες

Τί είναι οι ταννίνες στο κρασί?

Οι ταννίνες είναι συστατικά που εντοπίζονται στη φλούδα -κατά κύριο λόγο των ερυθρών – σταφυλιών.
Αποτελούν σημαντικό μέρος του «κορμού» των κρασιών καθώς παίζουν ρόλο στη δομή, την ισορροπία, τις δυνατότητες παλαίωσης και την πολυπλοκότητα του κρασιού.

Συνήθως, η γεύση τους περιγράφεται ως πικρή – όμως σωστότερα θα τις ορίζαμε ως στυπτικές, αφού προκαλούν τη συστολή διαφόρων σωματικών ιστών.
Συχνά, το επίπεδο ενός κρασιού σε ταννίνες συγχέεται με την ξηρότητά του, αφού οι ταννίνες δημιουργούν μία αίσθηση ξηρότητας στο στόμα.

Από γευστική άποψη, μπορείτε να αντιληφθείτε την περιεκτικότητα ενός κρασιού σε ταννίνες από την πικρή αισθηση που δημιουργείται στο μπροστινό αλλά και πλευρικό μέρος του στόματος μετά την πρώτη γουλιά καθώς και από την αίσθηση «στεγνώματος» της γλώσσας.

 

Την επόμενη φορά που θα γευτείτε ένα κρασί, θα μπορείτε να το κατατάξετε σε κατηγορίες με βάση τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Επιπλέον, έτσι, θα μπορείτε να επιλέγετε τα κρασιά που πραγματικά ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας χωρίς να υποκύπτετε σε κοινά λάθη και παρανοήσεις που αφορούν τα βασικά χαρακτηριστικά τους.