Πελοπόννησος: Η ευλογημένη Γη

Οι ποικιλίες αμπέλου της Πελοποννήσου κατέχουν ξεχωριστή θέση ανάμεσα στον θησαυρό των ποικιλιών της Ελλάδας. Στις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Πελοποννήσου βρίσκονται μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες κρασιού. Ανάμεσά τους δυο ποικιλίες που αποτελούν κορυφαίες παραγωγές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα στη Γη της Πελοποννήσου παράγεται το μοσχοφίλερο – Μαντινεία και το Αγιωργίτικο – Νεμέα. Παραγωγές της Πελοποννήσου είναι εξίσου και η μαυροδάφνη, το μοσχάτο καθώς και άλλες ανερχόμενες και πιο σπάνιες ποικιλίες αμπέλου.

Ο πλούτος της Πελοποννήσου

Στη γη της Πελοποννήσου βρίσκεται το 32% των ελληνικών αμπελώνων, με τις πολύ γνωστές ΠΟΠ ζώνες της Πάτρας (67,5 χιλιάδες στρέμματα), της Νεμέας (30 χιλιάδες στρέμματα) και της Μαντινείας (12,5 χιλιάδες στρέμματα).

Συνολικά στην Πελοπόννησο παράγονται τα περισσότερα ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά της Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει τη δουλειά που έκαναν οι παραγωγοί τις περασμένες δεκαετίες ώστε να αξιοποιήσουν τον πλούτο της.


Διεθνείς Ποικιλίες

Πολλές διεθνείς ποικιλίες οίνου έχουν σημαντική παρουσία στην Πελοπόννησο και ικανοποιούν κάθε οινόφιλο που αναζητά το αυθεντικό και διαφορετικό!

Chardonnay

Η Chardonnay είναι η πιο διάσημη λευκή ποικιλία κρασιού στον κόσμο και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την Πελοπόννησο. Η ποικιλία έχει εγκλιματιστεί πλήρως στην περιοχή της Τριφυλίας αφού το ζεστό κλίμα της περιοχής δίνει στα κρασιά από Chardonnay εξωτισμό στα αρώματα και ογκώδη και πλούσια γεύση.

Cabernet Sauvignon

Για τους οινόφιλους η ποικιλία Cabernet Sauvignon θεωρείται η κορυφή των ερυθρών ποικιλιών και έχει σημαντική παρουσία στην Πελοπόννησο. Συναντάται τόσο μονοποικιλιακά, όσο και σε χαρμάνια, ιδίως με την ποικιλία Αγιωργίτικο, κάνοντας τα κρασιά της πιο άγρια και ατίθασα, αλλά και πολύπλοκα αρωματικά.

Merlot

Η δεύτερη πιο διαδεδομένη ερυθρή ποικιλία αμπέλου, το Merlot έχει βρει κάποια σημεία φύτευσης στην Πελοπόννησο, κυρίως στα πιο υγρά αμπελοτόπια της, αφού αγαπά την υγρασία, δίνοντας κάποια μονοποικιλιακά κρασιά, κάποιες φορές πολύ υψηλής ποιότητας, ή συμμετέχοντας σε αρκετά χαρμάνια.