θερμοκρασία σερβιρίσματος κρασιού

Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος για το Κρασί: Υπάρχει η απόλυτη θερμοκρασία για το κρασί; 

Πόσες φορές έχει τύχει να γευτείτε ένα κόκκινο κρασί και να σας φανεί υπερβολικά γλυκό ή μία σαμπάνια και να τη θεωρήσετε σε ακραίο βαθμό όξινη.

Έφταιγε, όμως, το ίδιο το ποτό ή η θερμοκρασία του ήταν αυτή που το είχε αλλιώσει; 

Η θερμοκρασία σερβιρίσματος παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική γεύση του οίνου στο ποτήρι και τη γευστική αντίληψη του τελικού καταναλωτή. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ένας παράγοντας αλλοίωσης του κρασιού που γευτήκατε να ήταν η θερμοκρασία που σας το σέρβιραν.


Ποια είναι όμως η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος;

Η γρήγορη απάντηση και ο γενικός κανόνας είναι οι 14ο C.
Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τη λογική που υπάρχει πίσω από τη θερμοκρασία σερβιρίσματος των κρασιών.

Για την ανάδειξη των αρωμάτων ενός κρασιού, οι 14ο C θεωρούνται ιδανικοί. Όμως, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το κάθε κρασί, την περιεκτικότητά του σε τανίνες και οξύτητα καθώς και τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να τονίσουμε, σερβίρουμε σε θερμοκρασίες από 5ο C έως 18ο C.

Συγκεκριμένα, οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες σερβιρίσματος αναδεικνύουν περισσότερο το βαθμό οξύτητας και γλυκύτητας αλλά «κρύβουν» ως ένα σημείο τα αρώματά του κρασιού.
Για παράδειγμα, οι σαμπάνιες σερβίρονται κρύες – αλλά όχι κάτω από τους 5ο C – για να αναδεικνύουν την εξαιρετική τους οξύτητα.
Εξαίρεση αποτελούν οι κρεμώδεις σαμπάνιες που έχουν υποστεί ωρίμανση σε βαρέλι, οι οποίες σερβίρονται σε πιο υψηλές θερμοκρασίες – έως και 10ο C, ώστε να τονίζουν τα υπέροχα αρώματά τους.

Από την άλλη, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες σερβιρίσματος αναδεικνύουν περισσότερο τα βαριά αρώματα όπως είναι αυτό της αλκοόλης «κρύβοντας» τα πιο αιθέρια.
Για παράδειγμα, ένα κόκκινο κρασί, στο οποίο εντοπίζονται ταννίνες, σερβίρεται σε πιο υψηλή θερμοκρασία – στους 18ο C – για να αναδειχθεί η στυφή του γεύση και τα αρώματά του ενώ ένα πιο ελαφρύ ή όξινο λευκό κρασί σερβίρεται κοντά στους 14ο C, ώστε να μην χάσουμε τα αιθέρια χαρακτηριστικά του.

Για τη θερμοκρασία σερβιρίσματος του κρασιού σας, δεν χρειάζεται να ανατρέχετε σε περίπλοκους πίνακες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά να κατανοήσετε την λογική πίσω από τη θερμοκρασία και πώς αυτή θα σας βοηθήσει να απογειώσετε το κρασί σας.